Tuesday, March 23, 2010

Trendiennustus

 

Chanel väitis, et mood ei ole ainult riided, vaid midagi, mis on niiöelda “õhus” ehk meie mõtted, muutuvad väärtushinnangud ja erinevad ühiskondlikud arengud, mis kanduvad üle riietusse. Nõustun täielikult ja on ammu teada fakt, et paljud moeloojad saavad inspiratsiooni oma uuteks kollektsioonideks just tänavamoest. Isegi on olemas vastav elukutse - trendhunterid ehk inimesed, kes käivad avatud silmadega ringi ja analüüsivad võimalikke ühiskondlikke suundumusi.

Mood teeb elu mitmekesisemaks ja lõbusamaks ning seda oleks vaja võtta eelkõige kui mängu mitte dogmat. Üks teadmine on aga ennast tõestanud mitu korda: kõik siin elus möödub, kuid ka kordub.

Olen oma elu jooksul jõudnud kogeda mitme moe tulekut ja minekut (tõsi, mood kordub alati mingi uuendusega). Kui kümmekond aastat tagasi sai vannutut, et enam iialgi ei pane ma jalga kõrge vöökohaga ja ülevalt voltidega püksipaari, siis praeguseks kõiki omi sõnu süües, on kaks sellist paari leidnud rõõmsalt koha minu garderoobis. Tõsi, need on veidi teistsugused kui omal ajal sai kantud. Never say never.

Maailm oma liikumisega suurema vabaduse ning valikuvõimaluste ning kiirete ühiskondlike muutuste poole jätab meid ilma kindlatest pidepunktidest siin elus. Üha keerulisem on teha enda jaoks sobivaid otsuseid. Mulle ei meeldi absoluutselt suured kauplused ja ostukeskused ning olen mõelnud, et miks. Üks põhjus on kindlasti see, et tohutu valiku puhul ma ei suuda otsustada, mis mulle meeldib ja lõppkokkuvõte on see, et mulle üldse miski seal ei meeldi. Liiga suure valiku  puhul on inimene alati pööranud pilgu sinnapoole, mis on juba järgi proovitud ja turvaline.

Arvestades maailmas toimuvaid majanduslikke ja ka kultuurilisi muutusi, on üks kindel tendents, kuhu liigub mood, kindlasti kvaliteetsete, pikaajalisemate ning klassikalisemate mudelite naasmine meie moepilti. Seda tõestasid eredalt viimased monädalad, kus nii Ferragamo, Chloe, Luis Vuttoin jpt esitasid tõelise daami riideid. Samast suunast räägivad mulle ka kangakaupluste müüjad, öeldes, et kliendid ostavad kangaid väga praktiliselt, kvaliteeti vaagides ja läbimõeldult. Kindla  alguse selle trendi suunas tegi klassikalise pintsaku tohutu populaarsus juba alates eelmisest suvest.

Disainerist sõbranna käis Londoni moenädalal ning rääkis, et kuigi noorte disainerite showroomid olid täis hullusi ning nn ideid, müüsid butiigid ja kvaliteetkaubamajad valdavalt kantavaid ning praktilisi esemeid. Ta osales ka seminaril, kus trendiennustajad rääkisid moe tulevikust ning sealgi oli põhisõnum  klassika ja kvaliteedi naasmine. Selline trend on kindlasti kasulik ka keskkonnale, sest kiirmood oma tehiskangaste ja tohutute tootmismahtudega on üks suurimaid koormusi emakesele Maale.

Üks soovitusi, kuidas teha oma garderoobi valikuid, on kindlasti kvaliteetsete klassikaliste riiete  ostmine. Elu on näidanud, et heast materjalist hästiistuv riietus on alati moes ning seda saab lõputult värskendada moeaksessuaaridega.

Olge siis targalt trendikad!

1 comment: