Monday, March 1, 2010

"Olla Armani"

Sai just loetud suurpärast ja inspireerivat raamatut “Olla Armani”. Antud teos on kirjutatud küll suhteliselt faktirohkelt, mis teeb selle jälgimise veidi keeruliseks, kuid annab põhjaliku pildi selle põneva ja siiani poolvarjul elanud inimese elust.

Armanil oli pärit vaesest perest ja lapsepõlves oli mitu seika, mis ilmselt mõjutasid tugevalt tema arengut inimesena. Märkimisväärne on tõik, et moeloojaks sai ta vägagi juhuslikult ning ei ole läbinud ühtegi moekooli ega -kursust. Varajases nooruses oli tal kombeks jagada oma tuttvatele stiilisoovitusi, ema oli väga hea stiilitajuga ning Giorgiole meeldis pildistada. Moe juurde tõi teda kõigepealt juhuse läbi saadud töö Milano ühes kaubamajas, kus ta ülesandeks oli kujundada vaateaknaid ning hoolitseda reklaami eest ja seejärel töö Cerruti moemajas, kus talle anti suhteliselt vabad käed meestekollektsioonide kujundamisel. Oma moemaja asutas ta alles 40-te eluaastate lävel hea sõbra ning elukaaslase Sergio Caleotti õhutusel.

Armani on mees, kelle suurim kirg on töö ja seejuures suurepärase sooritusega töö, piinates lõputult oma pedantsusega kaastöötajaid. Tema töövõime on olnud alati imetlusväärne ning isegi praegu kui läheneb 80 eluaasta, viibib ta kontoris hommikul 9-st õhtul 8-ni, käies ainut mõned korrad päeva jooksul einestamas ja sealjuures alustades oma päeva pooleteisetunnise sportliku pingutusega.

Armani on kaheldamatult kroonimata moekuningas, kelle looming on mõjutanud suuresti tänapäeva naiste (ja ka meeste) moetaju. On imetlusväärne vaprus jääda truuks iseenda tõekspidamistele ning teha sellest kunst. Giorgio jaoks on riided eelkõige tarbimiseks ning elu mugavamaks ning vabamaks tegemiseks, mitte edevuseks ega alpuseks. Ta eesmärk on luua riideid, millel oleks ajas kestev tähendus. Olles alati põlanud liigset seksapiilust riietes, on ta andnud naistele rõivad, mis pakuvad nii ajatut elegantsi kui ka varjatud seksikust käsikäes. Moeareenil aga tegelik kuulsus tuli eelkõige meestepintsakute lihtsustamisega.

Vaatamata oma rikkusele ning staatusele, on Armani jäänud alati äärmiselt tagasihoidlikuks, kui isegi mitte öelda häbelikuks persooniks, kuid tuues need iseloomujooned tihti ohvriks missioonile. Armani on kaheldamatult mees, kes elab ja töötab oma sisemise missiooni sunnil.

1 comment:

  1. Olen suur Armani Prive austaja, meeletult kenad ja lihtsad (rõhk) kleidid. vahel mõtlen, et kuidas on võimalik üldse riiet nii õmmelda, et see nagu valatult seljas istub. Hämmastav pioneer on ta!

    ReplyDelete