Tuesday, August 10, 2010

Kuidas määrata enda kehatüüpi?

Üks olulisemaid teadmisi enda õieti riietamise juures on olla  teadlik oma kehakujust ja proportsioonidest. Isegi kui meie kaal muutub erinevate eluetappide jooksul, siis põhiline kehakuju jääb samaks ning selle, kuidas rasv meie kehal jaotub ja milline on luustik, määravad eelkõige geenid ning lülisammas. Tean enda käest, et võin nälgida 45 kiloseks, kuid minust ei saa kunagi poisilikku modelli ja endaga rahu tegemiseks on parem kui ma aksepteerin enda geneetilist figuuri ning tasakaalustan seda õigete lõigete ja värvidega.

Nagu erinevate stiilivariantide puhul, on ka kehatüüpide liigituses palju erinevaid variatsioone. Mõnes stilistika raamatus on toodud välja 7 erinevat, samas kui teises ainult neli või viis. Laiemalt ongi ilmselt neli, seitse on lihtsalt laiendus. Ilmselt on parim variant lugejate seisukohalt anda kõigepealt ülevaade erinevatest kehatüüpidest ning seejärel teha sissekanded iga kehatüübi kohta eraldi.

Kõigepealt siis liivakell ehk kurviline. Iseloomulik on peenike keskkoht, ümar puusajoon ning  väljajoonistuv büst. Nt Oprah Winfrey on selle kehatüübi lopsakam esindaja ja Halle Berry saledam variant.
Järgmine on õuna tüüp ehk täidlane. Iseloomustab täidlane rind ja keskkoht ning tavaliselt saledad jalad. Sellise tüübi esindaja on nt Jennifer Hudson, Kelly Osborne, samuti Britny Spears.
 Edasi tuleb telliskivi ehk poisilik figuur. Nii puusa kui õlajoon on ühel joonel, puudub tugevalt väljajoonistuv talje, puusad ja tagumik on lamedad. Sellise figuuri esindajad on nt Natalie Portman, Pink, Hilary Duff ja Keira Knightley.
 Veel on 2 kolmnurka - jäätisetuutu ja pirn. Esimesel juhul on ülakeha ehk õlajoon puusast oluliselt tugevam (esindavad nt Scarlett Johansson ning Salma Hayek) ning teisel juhul vastupidi ehk isegi võib olla ala ja ülakehal suurusnumbriline erinevus (Shakira, Rihanna ja Jennifer Lopez).
Enda kehatüübi kindlakstegemine polegi vahel nii lihtne, kuid see analüüs on kindlasti enda tundmaõppimiseks vajalik. See on Coco Chaneli sõnade järgi nagu arhitektuur. Tunnen kaasa rõivatootjatele, sest on suhteliselt keeruline toota valmisrõivaid sellises figuuri virr-varris ning mõni ime, et tarbijal on keeruline leida endale sobivaid. Vahest aitakski mingi figuuripõhine jaotus kauplustes?

Vaata lisaks: http://naine24.postimees.ee/3118715/leia-oma-kehatuup-et-riietuda-targalt-ja-teadlikult

Head enda tundmaõppimist!

No comments:

Post a Comment