Wednesday, February 10, 2010

SÜSTEEM RIIDEKAPIS

Nii nagu elus on kõige alus kord, kehtib sama seadus ka meie riidekapi kohta. Kui soovid tulevikus kasutada paremini oma aega ja närve, on vaja võtta üks vaba päev või vähemalt pärastlõuna, lülitada välja kõik koristamist segavad asjad (nt telefon), panna peale lemmikmuusika, varuda mõnusaid näkse (kõht läheb kindlasti tühjaks) ning pihta hakata. Ahjaa - unustasin, süda tuleb ka kõvaks teha, sest praakimine saab olema armutu.

Garderoobiust avades peaks olema tunne nagu oleksid sattunud oma lemmikpeole, kus tervitavad sind parimad sõbrad. Riidekapis või garderoobis peab olema ruumi ainult riietele, aksessuaaridele ja jalatsitele, kõik muu peab lahkuma.

Väljaviskamisele kuuluvad kõik esemed, milles sa ennast suurepäraselt ei tunne, mis ei istu, mida pole kantud pikka aega, mille värv ei sobi, mis on moraalselt aegunud ja mille kvaliteet pole parim. Kõik "enam-vähem" asjad lahkuvad, alles jäävad ainult "fantastilised". Ma tean, kui raske on isegi minul vahel mõnest esemest lahkuda, kuid seda alles jättes, olen poole aasta pärast täpselt sama dialemma ees, sest ma pole seda ikka veel kandnud. Viin tavaliselt oma esemed keldrisse ootamaks kirbukakäiku või kohe Humanasse ja ma pole siiani ühtegi eset ei üles tagasi toonud ega ka taga igatsenud.

Inventuur kapis on tegelikult parim teraapiline tegevus, et vabaneda ostusõltuvusest, sest nähes enda ees kasutut riidekuhja, millest pooli pole kordagi kantud (sildidki küljes) ja mõeldes sellele kuhjale kulutatud rahale, siis mul kaob küll pikaks ajaks soov sooritada järjekordne läbimõtlemata ost.

Riided on vaja jaotada kolme kuhja: need, mis kindlalt jäävad; need, mis vajavad mingit kohendamist (selle soovitan võtta oma 2 nädala kindlasse plani); need, mis lahkuvad igaveseks (heategevusse, kirbukale, netis müümiseks, prügikasti). On veel nn nostalgiaesemed, mida sa küll ei kanna, kuid on seotud heade mälestustega - võta nende jaoks karp ja ladusta sinna. Samas on esemeid, mida oled kannud kaua ja mis on hea kvaliteediga ning siiani lemmikud, kuid hetkel on kandmispaus. Need soovitan alles jätta, sest võib tulla periood, kus võtad nad uuesti kasutusse, seetõttu ma väga ei poolda seda "kui aasta pole mingit eset kandnud, viska ära" - reeglit.

Riidepuud olgu ühesugused, kas puidust või plastikust, kuid mitte mingil juhul traadist (viimased lisaks koledale välimusele venitavad esemed vormituks) ning riputa kõik puud samasuunaliselt nagu rõivakaupluses.

Sorteeri oma riidekapp värvipõhiselt, see valmistab rõõmu ja teeb loomingulisemaks lubades kombineerida esemeid, mida sa varem pole omavahel kandnud.

Esemeid, mida kannad hooajaliselt, on hea ruumipuudusel ladustada vaakumkottidesse.

Likvideeri ka kõik jalatsid, mis on moraalselt vananenud või milles kõndimine on piin. Jalanõud olgu eelkõige mugavad, vastama reaalsetele vajadustele ning olema kaasaegsed. Rivista jalatsid riiete alla heledast tumedani.

Sallid ja rätikud on hea riputada kuhugi ühte kohta nähtavale, sama kehtib ka kaelakeede ja vööde kohta.

Soovitan võtta inventuuri oma kapis ette vähemalt kaks korda aastas.

Nüüd, kus oled enda riidekapis loonud harmoonia ja korra, on valiku tegemine lapsemäng ja vähemalt oma riidekapi ust saab alati rõõmuga avada. Korrastatud garderoob lihtsustab oluliselt elu ja hommikud saavad olema hulga rahulikumad.

1 comment:

  1. Minul on veel selline põhimõte, et enne ei tohi uut pluusi osta, kui mõne vana kapist minema "viskan". Kui ei ole midagi sellist, millest loobuda, ei tohi uut osta ka :P

    ReplyDelete