Saturday, February 6, 2010

STIIL - MIS SEE ON?

Stiil on kindlasti enamat kui riided, stiil on pigem hoiakud ja suhtumine maailma väljendatuna läbi oma välimuse. Mood on kõigile sama, stiil on igale isikule personaalne. Stiil muutub vastavalt sellele, kuidas me õpime tundma iseennast ja enda suhet maailma. Stiili kaudu on väga kerge väljendada oma püüdlusi, unistusi, elukutset, suhtumist, kaasaarvatud ükskõiksust. Pole ühtegi inimest, kellel poleks oma stiili, lihtsalt küsimus on selles, kas me seda aksepteerime või mitte. Vahel võib stiil anda lihtsalt meist sõnumi, mida me tegelikult ei soovi ja mis ei vasta meie tegelikule minale.

Stiil on midagi, mis areneb inimese elu jooksul ja nt 20-lt väga väljakujunenud isikupära nõuda oleks liiast. 20-ndad on otsimiseaeg – meie figuur ja mõttemaailm alles kujuneb, me otsime iseennast. Lubatud on suur hulk moefopaasid ja see ajab tagantjärele ainult naerma. Stiil kujuneb nagunii läbi hulga katsetuste ja eksimuste. Kui sa ei tea, kes oled, on aga alati riietuda mugavasse “vormi” ehk selliselt nagu valdav osa eakaaslasi – kindel neutraalne vorm on nt teksad. Ülikool on koht, kus kujuneb meie maailmavaade ning suhe ellu, sel ajal on tore muuta oma välimust kaks kuus ja sellise pideva muutuse käigus on võimalik selgitada, mis meeldib, mis mitte ja mis sobib, mis mitte. Nende isikupäratus on ka põhjus, miks on hea kasutada väga noori riiete reklaamides ja showdes modellidena – nad ei pane riietesse oma personaalsust ja nö ei muuda riiete sõnumit. Ärge saage valesti aru, mulle väga meeldivad noored ja nende mässukatsed ning ühiskonna arenguks on see radikaalsus vägagi vajalik tasakaalustades seiskumist.

Loomulikult on terve hulk inimesi, kes on juba sündinud, kaasas stiilitunde-nimeline kingitus. Mis neil viga! Sünnivad ja juba teavad, mis millega ja kuidas. Nad teevad teadlikult õigeid otsuseid rõivapoes ja suudavad ka kartulikotis oma isikupära esile tuua. Tegelikult kartulikotti ongi võimalik hulga stiilsemaks tuunida kui roosat polüestrist miniseelik-vööd.

30-te eluaastate keskpaigaks on tavaliselt juba personaalsus enam-vähem välja arenenud ja selleks ajaks on peaaegu selge, kas oled daam, rokileedi, boheemlane jne. Isegi kui oled igapäevaselt tööl ranges kontoris, tuleb isikupära esile mõne väikse detaili kaudu – seda lihtsalt ei saa varjata. Edasi see läbiv joon – kui oled enda leidnud, siis tavaliselt inimene oma stiili elu jooksul rohkem kardinaalselt ei vaheta- kasvab ning süveneb. Olles leidnud oma stiili, on see nii iseloomulik sellele isikule, et mõjub teise nahana.

Minu jaoks oma stiili leidmine ja sellele truuks jäämine kergendab elu: saan kasutada oma aega targemini kui asjatult poodides sebides, sest on kerge teha kauplustes oste; enamik esemeid riidekapis sobib omavahel; kasutan oma raha targemini - teen õigeid ostuotsuseid ja olen vähem mõjutatud moemaailma hullustest.

Julgege olla need, kes te olete ning maailm muutub meie kõigi jaoks rõõmsamaks ning ilusamaks paigaks. Elu on nagunii üks mäng ja miks siis mitte mängida kaasa seda välimusemängu ning teha seda lõbuga.

Tugeva personaalsusega silmatorkavad inimesed Eestis: Maarja-Liis Ilus, Marju Kuut, Merle Palmiste, Arne Niit, Anu Saagim, Maaja Kallast, Merca, Evelyn Sepp, Kristiina Ojuland, Maire Aunaste, Merle Liivak, Ines, Olga Makina, Beatrice,Katrin Sangla.

No comments:

Post a Comment