Monday, February 8, 2010

MILLEKS ENDA STIIL?

Täiesti õigustatud küsimus ja ega ei peagi sellise asjaga oma pead vaevama kui soovi pole. Minu üks eeskujusid stiiliküsimustes on kindlasti nagu paljudele Coco Chanel, kes seadis stiili moest kõrgemale ning ütles vägagi meeldejäävad sõnad: “Halvasti riietatud naise puhul mäletavad inimesed tema riideid, hästi riietatud naise puhul mäletavad nad naist.”. Selline käsitlus annab vähemalt minule piisava põhjuse tegeleda isikliku väljanägemisega.

Kas me tahame seda endale tunnistada või mitte, kuid paratamatult elades sotsiaalses keskkonnas, on siiski enda jaoks mugavam olla pigem hästi riietatud kui jätta hoolimatu või ükskõikse mulje. On tõsiasi, et meie ühiskond on ilmselt liigagi välisele keskendunud ning ei möödu päevagi kuulsuste pildigaleriidest, kus arvustatakse mida üks või teine huviorbiidis inimene seljas kandis ja kas see sobis või mitte. Oleme isegi õppinud langetama otsuseid ühe või teise inimese kohta lihtsalt esimese 20 sekundiga välimusepõhiselt. Tuleb tunnistada, et ka ma ise. Seda harjumust on meist ilmselt raske välja juurida ning on kergem leppida teadmisega, et riietus ja isiklik väljanägemine on suhtlusvorm.

Näidetest rääkides, siis minu jaoks on veidi kurvakstegev näha tänaval ebamäärase figuuriga naist, kellel on seljas lotakas fliis, halvastiistuvad teksad, tossud ja selle kõige krooniks ilmetu käekott. Miks küll? Sõnum, mida selline välimus kannab, on vägagi ilmne: olen kaotanud enda osas igasuguse huvi ja ärge minult midagi oodake. Vaevalt, et ta sellist vormi selga tõmmates ennast kaunina ja enesekindlana tundis. Antud juhul ei ole põhjuseks mitte rahapuudus, vaid igasugune huvi ning lootuse kadumine ja seda mitte ainult iseenda, vaid ka maailma vastu ning see on üsnagi tugev sõnum. Sorry, kui ma kedagi solvan, kuid ärge võtke kõike siin elus isiklikult, see on lihtsalt minu subjektiivne arvamus.

Kenasti riides käimine ei eelda tohutut rahakotti ja pidevalt uute moekollektsioonidega kursis olemist – viimane jäägu pigem moeinimeste mängumaaks. Mood tekitab tihti hoopis segadust ja sellega stressi. Selle segaduse vältimiseks ongi ainus võti teada täpselt, kes sa oled, mis on sulle just sobivad lõiked ning värvid ning kui palju üldse riideid tegelikult vajad.

Rõivastega saab ennast näidata soodsas valguses ning varjata paljusid puudusi. Olles teadlik enda tugevustest ja nõrkustest, oma elustiilist ja eelistustest, saab kerge vaevaga komplekteerida endale sobiliku garderoobi sisu ning hoida aega kokku nii rõivaste ostmisel kui ka igapäevaste riietusvalikute tegemisel.

Arvestades olukorda, et me nagunii peame riides käima (seda eriti meie kliimas), siis on parem juba selle mänguga kaasa minna ning teha see enda jaoks võimalikult lihtsaks ja nauditavaks. Isikluku stiili tundmine lihtsustab oluliselt elu, lubades sooritada kiiremini ja õigemaid oste ning koostada omale igaks elujuhtumiks toimiv garderoob.

No comments:

Post a Comment