Wednesday, May 2, 2012

Elukvaliteet vs elustandart

Kaunist maikuu algust kõigile lugejatele!

Mis on minu jaoks stiil riietumise puhul (aga miks mitte ka kõige muu puhul nagu söömine, enesearendamine, muusika, elupaiga eelistuse valik jne)? Eelkõige  on stiil iseenda eheduse väljendusvahend ning ka see kui palju me julgeme olla "mina ise", mitte võta teiste (ühiskond, sõbrad, vanemad) poolt välja pakutud elustandartit. Mu lemmikinimene Fred Jüssi on öelnud: "Minu meelest ei tee paljud inimesed vahet elustandadi ja elukvaliteedi vahel." . Standart on meile nö ette öeldud moe ja trendide poolt, elukvaliteet aga individuaalsete eelistuste kogum ning need võivad kardinaalselt erineda.

Trikk on selle, et kui me julgeme eirata standardmudeleid, teha isiklikke valikuid ning seda ka väljendada, siis võib ühel päeval selguda, et just meie oma valikutega oleme hoopis "mood" ning teised hakkavad meid jäljendama. Nii on juhtunud paljude erinevate elukutsete "staaridega" ning seda loomulikult eriti palju just riietumisalal. Muidugi meenub kohe Coco Chanel oma lakoonilisuse ja lihtsusega üldise ülepaisutuse taustal või jälle Christian Dior vastupidi ülima luksuslikkusega üldise kokkuhoiupoliitika keskel, jne, jne. Kõik need inimesed ajasid enda rida ning ei hoolinud kritiseerijatest.

Kuidas jõuda enda tegelike soovideni ja "mina"-ni, siis olen varem selle üle mõtisklenud siin  ning siin

Kui soovid aga osaleda ühes õpitoas, kus on võimalik kõigepealt mõnusas seltskonnas hästi aega veeta ja lisaks saada õpetusi ning nõuandeid enda personaalse riietumisstiilini jõudmiseks, siis olete oodatud 8. mail kell 17.30 käsitöösalongi "Teeme Teistmoodi" Tulika 19, Tallinn. Lähemalt võib lugeda selle ürituse kohta nende blogist. Lisaks on neil Facebookis käimas ka väike jagamismäng.

Naisteportaalis Naine24 oli päris tore artikkel kunagise kultusajakirja Siluett peatoimetaja Ell-Maaja Randkülaga, kes veel pole jõudnud seda lugeda, siis soovitan. Veidi vanematele lugejatele päris tore nostalgiline meenutus, nooremale põlvkonnale aga väike osa meie lähiajaloost ja emade-vanaemade elust.

Varsti teen ühe sissekande kõigile koolilõpetajatele, seniks aga nautige kevadilmu (kuigi need on veidi jahedad, aga mis siis)!

Illustreeriv pilt siit.  (Huh, kas teate, mis on blogimise juures kõige keerulisem? Sobiva pildi leidmine :), see võtab mul alati vähemalt 2x kauem aega kui kirjutamine.)

2 comments: