Monday, May 21, 2012

Koolikell, koolikell.....

Lubasin teha mõned kirjutised tagasi spetsiaalse sissekande koolilõpetajatele ja täna otsustasin selle lubaduse täita. Kui sul on ees selline sündmus, siis on paras aeg hakata mõtlema riietusele, et mitte viimastel päevadel paanikasse langeda.

Kõige olulisem on tunda end mugavalt, vabalt ja kaunilt, sest niikui riietuse pärast ebakindlust tunda, on see kohe teistele näha ja tegelikult ei ole antud ürituse juures kõige tähtsam mitte riietus, vaid ettevõtmine ise (sama kehtib kõikjal!). Ja uskuge - te ainult arvate, et see üritus väärib maani kleiti :). Huvitav seaduspärasus on see, et mida rohkem on meie elus olnud erinevaid lõpetamisi, seda lihtsamaks muutub riietus ja vähem seda tähtsustatakse, ilmselt seetõttu kohtabki põhikooli lõpuaktusel kõige rohkem ülepingutatud lapsukesi. Nojah, eks teismelisusel on siin ka oma roll ning klassi liidri seiskohal :).

Parim valik oleks midagi lihtsat, mida on võimalik ka hiljem kanda erinevatel sündmustel, sest pole midagi kurvemat kui kapis rippuv kasutamata kleit. Seetõttu pigem anda pidulikkus riietusesemele aksessuaaridega ja kena soenguga. 

Kingad olgu mugavad, sest koperdamine tunnistuse järele minnes pole küll midagi, mida  keegi üle elada sooviks :). Võimalusel kandke neid enne kodus sisse. Hea trikk veidi kõvade kingade pehmemaks saamisel on neid niisutada ja panna ööseks kilekotti ning siis jalga (kehtib muidugi nahkkingade puhul). Kui pole varem kontsadega "sina"-sõber, siis lõpuaktus pole ka see koht, kus seda harjutama hakata ning tihti võib olla ka parajalt kuum ilm, mis lisab veel ebamugavustunnet. Ilu on oluline, kuid ennast peab eelkõige hästi tundma.

Põhikoolilõpetaja ja gümnaasiumi lõpetaja vahe on see, et esimene võiks olla tütarlapselikum ning teine naiselikum. Hästi toredad on enda disainitud ning kas ise, sõbrannadel või emal-vanaemal õmmelda lastud kleidid, kuid ka meie kaubanduses on ühte-teist. Nt viimati üllatas mind Nikkolo oma kleidivalikuga, kust gümnaasiumi lõpetaja võib küll ühte-teist lahedat leida. Valmiskleite pole mõtet karta, vaid igaüks teeb selle ikka ise isikupäraseks ja üks nipp on osta lihtne kleit ning seda ise veidi "tuunida" paelte, pärlite jmt.

Kes on aga julgem, ei karda juba kantud esemeid ja soovib teistest erineda, siis võiks kiigata  mõnda vintage poodi nagu Tallinnas on seda Fankadelik, Sireen (supervalik, kuid ka hinnad vastavad) või Nolita Vintage.  See on nii keskkonnasõbralik kui unikaalne otsus. 50-ndad ja 60-ndad on jätkuvalt kuum teema ja miks mitte mõni audentne riietusese endale lubada, eriti kui arvestada, et nende väärtus ajas kasvab. Pealegi kasutavad vintage'i paljud A-klassi staarid oma punase vaiba üritustel.

Riietuse valikul on oluline meeles pidada, et üks ese, aksessuaar või nt eriline soeng on "staar" ja ülejäänu toetab seda "staari" ehk kui kleit on eriline, siis aksessuaarid ja soeng rahulik ja lihtne või kui kleit on igapäevasem, siis kas ilus kaelakee, kena soeng (miks mitte panna sinna mõni lilleõis, ka naturaalne lill on tegija, kuid siis tuleb arvestada, et ikka ürituse aja vastu ka peab nagu nt roos või orhidee). Lisaks võib arvestada, et päris pikalt on istumist, siis seljaga publiku poole olekut tunnistuse saamisel ja väga kortsus istmik või seljatagune pole kauneim vaatepilt. Testige kanga kortsumist.

Hea artikkel lugemiseks eelmisel aastal Ženja Fokini soovitustega, millega nõustun täiesti ja ega palju juurde lisada midagi polegi.

Siiani olen jaganud soovitusi naisolevustele, kuid kui mõni meesisik peaks seda lugema, siis katsuge soetada ülikond, mis ei ole väga tume ja nö kramplik. Lips - on tore, kuid kui seda välja ei kanna, on ehk parem pintsaku all kena T-särk. Viimane sobib muidugi rohkem casual-ülikonnga, mis on nt linasest või linase-puuvillase segust (sellisel juhul on kortsumine ok ja isegi soovitav). Seda ülikonda saab ka hiljem kasutada kombinatsioonides kas siis pintsak teksadega või püksid mõne laheda särgiga ja miks mitte lahtiste jalanõudega. Jällegi - pole vaja osta midagi kappi seisma, sest ülikond on kallis ese ja riideid on vaja ikkagi tarbida. Samuti on must värv suveüritustel selline toon, mida võiks võimalusel vältida. Range ülikonna saab lahedamaks muuta ka jalanõudega - ei ole tingimata vaja rangeid ja kobakaid jalanõusid, vahel on hoopis nooruslikum panna midagi casual-jalanõude valikust. Hea stiilitunde korral kasvõi tennised :), aga see nõuab juba tõesti head stiilitunnetust.

Võtke rahulikult ja kõik läheb kenasti ning kui juba olete midagi selga pannud, siis loeb attitude ehk hoiak, et just see ongi see kõige õigem asi. Nt miniseelik, mida kogu aeg alla sikutatakse või õlapaelad, mida õlale tagasi lükatakse kisub rohkem tähelepanu kui nende asjade rahule jätmine. Ning kui kahtlete - ärga pange! Igal juhul vähem on rohkem ning noored inimesed on niigi kaunid ja hulludeks moekatsetusteks aktus parim koht just pole.

Kena soeng ja meik:
Gümnaasiumi kaunitaridele:
Veel midagi kelmikat, millel ehk võiks olla aktuse ajal peal väike bolero:
Saladuskatte all võin öelda, et parimad inspiratsiooni kohad selliste kleitide leidmiseks on pruutneitsite saidid :).

Loodan, et mu jutt ei saanud liiga moraalitsev, kuid tegemist on lõpuaktuse näol eelkõige akadeemilise, konservatiivse ja reglementeeritud üritusega ning oma fantaasial saab lasta hiljem lennata, sest küll neid võimalusi elus tuleb.

Võtke rahulikult ja oluline on õige hoiak!

Kleidid.

No comments:

Post a Comment