Friday, April 20, 2012

Väike filosoofiline mõtisklus elu, ilu ja riietuse teemal

Oma kahtlushetketel, et miks ma tegelen millegi nii kergekaalulisega ja välisega nagu riietumine (see on ka üks peamisi põhjusi, miks see blogi oli vahepeal koomas), leian jõudu oma kahelt suurelt eeskujult. Üks on meie enda Fred Jüssi - kelle kuulamine muudab mind iga kord paremaks inimeseks - ja temalt olen kuulnud sellist lauset ilu kohta: "Ilu loob inimest." Riietumine on lihtsalt üks võimalus nii enda kui teiste maailma luua esteetiliselt nauditavamaks. Teine mu suur vaimne õpetaja Osho on öelnud, et inimene, kes ei oska näha ilu, ei oska ka armastada. Olla parem armastaja (seda laiemalt kui lihtsalt naise-mehe vaheline suhe), on üks elu suurimaid väljakutseid. Enda kaunimaks tegemine on üks võimalus austada ja armastada ennast ning kui inimesel on endaga hea suhe, siis on tal see ka teda ümbritseva maailmaga, sest meie suhe maailmaga on just nii hea kui see on meil iseendaga. Lisaks ütleb Hiina tarkus: "Elus pole ükski asi tähtsusetu" ning iidsed elamisõpetused nagu jooga, taoism, budism või sufism on kõik rääkinud ka riietumise olulisusest. Rõhk on küll puhtusel ja üldisel korralikusel, kuid ka värvide mõjul nii meie tervisele kui meeleolule.

Mu üks hommikusi lemmiktegevusi suure piimakohvi kõrvale on nautida internetis kauneid pilte nii interjööridest, maastikutest, toidust, inimestest ning see annab kogu päevale hea inspireeriva stardi. Selliste visuaalsete naudingutega on võimalik tõsta enda energeetilist vibratsiooni ehk lühidalt öeldes ka kõige pimedamal hommikul on võimalik leida üles enda sisemine päike ja olla terve päeva mõnusas meeleolus.

Tunnistan, et ka minul on päevi kui ei oska ennast riietada ja isegi pärast mitu korda riideid vahetades tunnen end kuidagi "valesti". Olen tähele pannud, et suvel on selliseid hetki oluliselt vähem kui talvel. Huvitav, millest see tuleb? Kas ilusa ilmaga on lihtsam isegi end riietada, sest meie energia on kõrgem? Või on lihtsalt vähem riideid kergem valida? Muidugi aitab kaasa ka parem jume ja suvisest liikumisest ning kergemast toidust tulenev rohkem trimmis olek ning seeläbi ka parem läbisaamine "iseendaga".

"Ja mis see kõik stiili puutub?" - võib mu armas lugeja nüüd õigustatult küsida. Olen veendunud, et meie elu on tervik, kus väline on otsene sisemise peegeldus. Oma väliseid muutusi hakkame tegema just kas elu keerulistel hetketel või siis kui soovime elus edasi liikuda. Üks esimesi asju, mida soovitakse muuta (eriti naiste puhul), on just enda väline imidž. Kindlasti olete märganud, et mingitel eluperioodidel soovite kanda ühte või teist värvi esemeid rohkem. Mul on küll olnud punase-. musta-, beežiperiood, praegu on kirju ja värviline ning tumedad esemed üldse ei tõmba (täitsa jama, sest mul neid hästi palju :)). Samuti muutuvad lõiked: vahel on mõnus olla voolavates, vahel satsilistes ja vahel lakoonilistes esemetes. See on hästi loomulik, sest elu muutubki pidevalt ja tark on selle muutusega kaasa minna, mitte vastu võidelda.

Mida siis tänasest jutust kõrva taha panna? Oluline on osata märgata, millist välist kesta te just praeguses elu perioodis vajate end toetama ning teha valikuid lähtuvalt sellest, mitte viimase moeseeria soovituste järgi (mis on iseenesest samuti ok, kui see on just see, mis on ka teie soov).

Märgake enda vajadusi ning viige need ellu!

Pilt siit.

4 comments:

  1. Ka mind on hakanud just viimasel ajal selles külmas kevades interjööripildid inspireerima. Kuskilt on ju vaja seda päikest ammutada.

    ReplyDelete
  2. aitäh, head inspireerivad mõtted
    ene

    ReplyDelete
  3. kui kummaline see ka pole, ülemõtlemine on see negatiivne märksõna - ei tule kasuks suhteprobleemides ega ka riietumisküsimustes. sisetunne loeb ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nii see on. "Võta vabalt!" on üks parimaid motosid.

      Delete