Wednesday, November 3, 2010

Riietumise 10 "käsku"

Olles jätnud pikaks ajaks unarusse blogi, on inspiratsiooni saamiseks vaja tõsist turgutust. Sirvisin ühte oma lemmikumaid stiiliraamatuid ehk varemgi nimetatud Harper's Bazaari Great Style'i ning leidsin riietumise 10 käsku, mida otsustasin meeldetuletuseks ka oma lugejatega jagada. (Loodan et nad pole mind päris maha jätnud pärast pikka vaikimist).

1. Tea, mis sulle meeldib ja mis mitte. See kehtib tegelikult elus kõige kohta, mitte ainult riietumise ja ma olen enda meeldimiste ja mittemeeldimiste kindlaks tegemisele pühendanud mitu varasemat sissekannet. Üks on siin ja teine siin. Enda meeldimistele ja mittemeeldimistele tasub elus aega kulutada, sest see hoiab lõpuks tohutult aega kokku kasutades seda enda jaoks meeldiva elu elamiseks.

2. Riietu ainult iseenda ja mitte kellegi teise jaoks. Absoluutselt õige ning baseerub teadmisel, kes ma olen.

3. Riietu vastavalt oma eale. Siin tahaksin veidi pikemalt peatuda. Eakohane riietumine nimelt ei tähenda moe eiramist ning mutistumist alates 30-ndast eluaastast. Samuti on äärmiselt meeleheitlik käia 40-selt nabani minis isegi kui figuur seda lubab. Moeikoon Dello Russo vaatamata enda modellifiguurile ei näe kortsuliste põlvedega minis kuigi kena välja. Ega siis Chanel ilma asjata oma põlvede juttu ei rääkinud. 40-selt võiks naine juba teada, kes ta on ja tütre kapist riietenäppamine ei tee teda enamikel juhtudel lahedaks. Liigse noorusihaluse ja mutistumise vahele mahub väga palju valikut ja soovitan katsetada.

4. Riietu vastavalt oma figuurile. Figuurierinevustele olen peatunud väga põhjalikult oma eelnevates sissekannetes. Nendest peaks leidma iga figuuri esindaja piisavalt näpunäiteid. 

5. Riietu vastavalt kohale, kuhu lähed. Seda kiputakse viimasel ajal eirama üha enam ja enam. Teksad ei ole nii universaalsed riietusesemed, et kõlbavad kartulivao vahelt ooperi esietendusele. Meil on niigi äärmiselt vähe kohti, kuhu minna pidulikult riietatuna, miks siis neid võimalusi veelgi piirata. Teine oht on üleriietumine ehk nt minna Von Krahli õhtutualetis.  Kui kutsel puudub spetsiaalne viide ja ka sisetunne veab alt, võib teha väikse taustauuringu. Vastavalt kohale riietumine tähendab ka, et nii metsa seenele, tööle kontorisse kui ka sõprade sünnipäevale minnakse kohaselt. Asjalikus kontoris liiga avar dekoltee või lühike seelik mõjutab terve firma mainet ning paraku mitte just paremas suunas. 

6. Kanna oma rõivaid enesekindlalt. Ideaalne on, et unustad ära, mis sul seljas on, sest õiged riided on nagu teine nahk. Ebamugav riietus sunnib pidevalt endale mõtlema ja see ei jäta kuigi enesekindlat muljet. Enesekindlusele tuleb kasuks eelnevate punktide järgimine.

7. Tunne enda rahaliste kulutuste üle head meelt. Teades, mis sobib, mis on vajalik ja mis meeldib, on kerge teha õigeid ostuotsuseid ja hiljem jäävad ära kahetsusohked mõttetu eseme üle. Samas hästi sobiv ese, mis on küll vahest eelarve piire ületav, võib pikas perspektiivis ennast igati ära tasuda.

8. Leia enda individuaalne stiil. Enda personaalsuse avastamine on tore ettevõtmine, igapäeva ellu mängulisuse lisamine ning isiklik visiitkaart.

9. Ära ole viimaste trendide ori. Iga viimase kui ühe moevooluga kaasajooksmine näitab julgusetust ise  mõelda ja pole midagi kiiremini moest minevat kui tänane viimane trend. Järgmise kuu Vogue on selle juba kindlat pannud out nimekirja.

10. Ära karda rikkuda reegleid. Milleks siis need üldse on kui mitte rikkumiseks?

Ole julge ja näita maailmale, kes sa oled!

PS! Pildil olev moeikoon Iris Apfel on elanud oma elu ilmselt kõiki neid reegleid järgides ja see on teinud temast igava kuiviku asemel tõelise põneva tegelase, kes võib tekitada küll vastakaid arvamusi, kuid kindlasti ei jäta ükskõikseks.

1 comment:

  1. When I get older I want to be exactly like her!!! A hug from your friend in Milan

    ReplyDelete