Thursday, November 10, 2011

Riietumine ja ...... feng shui

Üks huvitav lähenemine riietusele, mida võiks uurida, on riietumine vastavalt feng shui viiele elemendile. Nii igaks juhuks - kui keegi seda veel ei tea - feng shui ei ole mingi konna paigutamine rahanurka (see on üks äärmiselt väike osa), vaid elamise filosoofia andes kõigele meid ümbritsevale tähenduse ning ka märgates selle mõju meie elule. Mu enda arvamus on see, et kui miski on 5000 aastat inimkonna teadvuses vastu pidanud, siis on põnev uurida, miks see nii on ning proovida midagi nendest teadmistest enda ellu genereerida. Kasvõi proovida paar kuud, kas elus muutub midagi või ei.

Keda antud teema laiemalt huvitab, leiab vastavaid loenguid, kursusi ning raamatuid küll ja veel ning ennast ma selle teema suureks asjatundjaks küll ei pea. Eesti keeles on vist isegi ilmunud raamat riietumisest läbi feng shui põhimõtete, kuid seda ma lugenud pole, küll aga hoopis Siret ja Janno Seedrite poolt koostatud "Feng shui ja bagua" ning sealt tekkis mõte teha blogisse väike ülevaade antud teemast.

Meheliku ja naiseliku poole ehk yin ja yang energia tasakaalustamine on üks hea põhimõte riietumisel ning ka see on huvitav teema. Lühidalt - veidi mehelikumad naised võiksid end pehemendada naiselike detailide lisamisega ning väga naiselikud naised maha rahustada sirgemate joonte ning maskuliinsemate kangastega. See loob parema tasakaalu ja inimene ei kaldu nii väga ühte energiasse.

Tegelikult ajendas mind aga kirjutama sissekannet hoopis viie stiihia aspekt meie elus ehk tule, maa, vee, metalli ja puu elementide mõju meie eludele. Me oleme kõik sündinud ühe nende aspektide mõjuväljas ja selle, kus keegi seda teinud on, jätan ma lugejatele endal avastada (raamatus on ka vastav tabel). Mõnede elementide värvid ja materjalid kattuvad, esindades mitut erinevat elementi ja tasakaaalus olemiseks võiks kõikide elementide "esindajaid" kasutada samaaegselt. Paljudes riikides saab antud teenust erinevatelt stiilinõustajatelt ka tellida.

MAA - muster on horisontaaljoon, ruudumuster; iseloomulik on klassikaline chanel-kostüüm, eheteks kuld ja vääriskivid; pruunikad toonid. Kui soovitakse seda energita tugevdada, tasub kasutada kuldseid, oraže ja helepunaseid toone; nõrgendada saab rohelise ja sinisega. Millal aga kasutada Maa energia mõju? Juhul, kui soovitakse suurendada stabiilsust, kindlameelsust, järjepidevust, juhtimis- ja argumenteerimisoskust ning korrektsust. 

METALL - muster on ovaalid, ringid, mummud, täpid. Rõivastel on soositud ümarad vormid kaeluses, jakil, seelikul; kõik, mis viitab rikkusele ja küllusele; materjalidest läikivad kangad ja ehetest pärlid, vääriskivid ja -metall. Tugevad toonid: valge, must, valge-must, valge-punane, must-punane. Kui soovitakse Metalli energiat tugevdada, siis tuleb kasutada kuldset, hõbedast, kollast, valget; nõrgestamiseks sobib aga helesinine ja roosa. Millal tugevdada? Kui inimene vajab täpsust, otsekohesust, kriitilist meelt ja sihikindlust. Must värv omab kaitsvat funktsiooni, seetõttu annab must kleit turvalisust ja julgust. Valge aga on ka julgete ja võitjate värv tuues esile inimese sisemis jõu ja valmisoleku riskiks.

VESI - mustriks laineline, looklev joon ning neerukujuline ornamentika, tilgakujulised ehted. Riietust iseloomustab ebühtlane kõrgus, mitmekihilisus, volangid ja plisseer. Kangast esindab õhuline ja lendlev riie, pakkudes ainult kerget varju. Ehetest esindavad Vett hõbe, vääriskivid, klaas ja kristallid; värvidest sinised, hallid, lillad ja hõbedased toonid. Vee elementi saab tugevdada kandes valget, musta, erksinist, rahustada aga helesinise, -rohelise ja roosa abil. Vee energiat on soovitav kasuatada kui soovite suurendada endas emotsionaalsust, loovust, tundlikkust, intuitsiooni, tugevdada empaatia- ja suhtlemisvõimet ning arendada kuulamis- ning info edastamise oskust. Vee energia soosib avatust ilule ja kunstile, kuid võib luua ka ebakindlust.

PUU - muster on verikaal- ehk püstjoon, kudumites soonik, aga ka lillemustriga kangas. Iseloomulik on pikk kitsas lõhikuga seelik ja pikk sirge jakk, ka suured pikad sallid ja pleedid. Ehetest sobivad puidust ja kristallist ehted. Puu kannab rohekaid, ploomi- ja veinikarva toone. Kui Puu vajab tugevdamist, tuleb kasutada sinakasrohelisi toone, nõrgestamiseks aga halli või erkkollast tooni või läikivat materjali. Puu energiat tasub kasutada kui soovite suurendada projektide nägemis- ja kirjutamisoskust, keeletaju, kiiret reageerimist ja mõtlemist, algatusvõimet, läbirääkimisoskust, loovmõtlemist ja planeerimisoskust.

TULI - muster on sik-sak ehk kalasaba, diagonaaltriip, püramiidja ja kolmnurkse vormiga ornamentika, samuti inimeste ja loomade figuuridega kangad. Materjalidest esindab naturaalset nahka ja siidi, aga ka kunstnahka ja nailonit. Riietuses on tutud kellukese vorm - alt laienevad seelikud ja varrukad. Iseloomulik on  teravad väljalõiked ja kolmnurkne kaelus. Ehetest sobivad nahkehted, suled, kunstmaterjalid, keraamilised ja puidust ehted. Tuli kannab punakaid-oranžikaid toone. Tule energia tugevdamiseks on sobiv erepunane ja oranž ning nõrgestamiseks helesinine ning violetne. Tule energiat sobib kasutada siis, kui soovitakse suurendada oma aktiivsust, loovust, kiiret muutuste elluviimist, kiireid reageeringuid, elevust, energilisust, eesmärgikindlust, ideede loomist, julgust esineda laval ning kui soovite, et teid tähele pannakse.

Kindlasti olete märganud, et teatud elu perioodidel me soovime kanda ühte või teist värvi rohkem, mul endal on küll olnud nt punase, beeži, musta ja halli perioodid. Ilmselt siis on just sel perioodil vaja antud elemendi tuge meie elus. Kuhugi minnes on vahel täiesti alateadlikult valitud just antud situatsiooni sobiv materjal ja värv, kuid miks ka mitte proovida teha seda teadlikult. Igatahes katsetamisel pole kaotada midagi ja ega enne elus midagi teada ei saa kui ise järgi ei proovi. 

Julget katsetamist ning riiete-stiilidega mängimist!

KJYHXPRL

No comments:

Post a Comment