Wednesday, April 21, 2010

Shopingunipid, vol. 1

Targast ostlemisest on tõenäoliselt kirjutatud suhteliselt palju, kuid põhitõdede meeldetuletamine on alati kasulik.

Esimene ja kõige tähtsam - mine shoppama alati hea tujuga. Ostlemine ei ole mingi ravim oma halva tujuga toime tulekuks. Kahjuks ei ole võimalik osta poest head tuju, kuigi ma olen vahel üritanud küsida mõnest letist kilo head tuju. Pole saanud. On teada fakt, et kõige ebaõnnestunumad ostud tehakse enesetunde tõstmiseks. Tundes end kehvalt, mine parem kinno, sõpradega kohtumisele (muide, ka nemad pole mingid emotsionaalsed prügikastid, kuhu võib lõputult oma solki kallata), metsa või mere äärde jalutama, kuula lemmiklaule, vaata romantilist komöödiat, loe kasvõi "Karupoeg Puhhi". Tee midagi muud, kuid ära mine poodi. Arvan, et välismaal olles tihti teemegi omale palju meelepärasemaid oste, sest seal me oleme kõrgendatud meeleolus. Lisaks tuletavad meile halvatujuostud alateadlikult meelde nende esemete soetamisega kaasnevaid emotsioone.

Teine reegel, mille olen enda jaoks avastanud, mine ostlema üksi või spetsialistiga kui oma maitset ei usalda. Minu jaoks on alati olnud väga kurnavad sõpradega poeskäigud. Kohe seletan, miks. Nimelt on inimestel erinevad energiatasemed ja seetõttu ka erinevad kiirused erinevate tegevuste tegemisel. Oled kindlasti seda kogenud kasvõi kellegiga lihtsalt kõndides, sest normaalne tempo on inimeseti väga erinev ja kellegiga ühte tempot hoida on vahel päris kurnav. See erinev tempo tuleb välja ka shoppamisel - mõni lihtsalt tormab läbi kaupluse, teine võib ühe riiuli juures veeta tunde. Mina olen viimases situatsioonis tihti sõbrannadele öelnud kiiremini välja saamiseks, et sobib imeliselt ja osta ära. See ei pruugi olla hea nõuanne, sest on tulnud minu enda kannatamatusest. Teine aspekt võib olla selline naiselik kadedus, kus soovitatakse meelega ebasobiv ese. Niiet säästa ennast ja mine kauplusse üksi. Selleks ongi vaja teha ära eeltöö, et tekiks usaldus enda maitse ja vajaduste vastu.

Kolmas oluline teema on, et tea, mida tahad ja ära lepi vähemaga. Kuulen ja loen kasvõi erinevatest foorumitest, et lihtsalt minnakse midagi ostma, teadmata ise täpselt, mida soovitakse ning siis tullakse pettunult koju ja tõdetakse: "Mitte midagi pole ja siin Eestis ei leia kunagi midagi normaalset." Kui aga küsida, et mida siis sooviti osta, ei vastatagi midagi. Täpselt nagu Alice imedemaal teede ristumiskohal teadmata mis suunda valida ja seda kassilt küsides, sai vastuseks, et kui sa ei tea, kuhu minna, siis pole vahet, milline teeots valida. Sellepärast on tähtis koostada nimekirju oma vajadustest ja seda mitte ainult riiete kohta.

Neljas reegel - osta üks ese korraga. Miks? Sest siis on võimalik ennast oma uuele kaaslasele palju rohkem pühendada ja seda nö kodustada ning uue eseme üle ka rõõmustada. Ostes palju asju korraga, ei pruugita koju tulles osasid pakendeid isegi tükk aega avada. Samuti aitab selline tegutsemine oluliselt keskendunumalt leida omale nt sobiv kingapaar, sest ei killustata ennast jakkide, ehete või seelikute vahel. Kui juhuslikult tõesti midagi meelepärast jääb silma, no ok, kuid üldine reegel on, et kui lähed kingi ostma, ära eksita ennast pesu proovides või teksade vahele. Selline käitumine ainult killustab energiat ja ei luba keskenduda. Ole tugev ja ära lase ennast ahvatleda.

Shoppa targalt!

Pilt http://www.mimifroufrou.com/

5 comments:

  1. Lahe blogi.

    Meesterahvas

    ReplyDelete
  2. Asjakohased nõuanded tõepoolest. Eriti see, et ostlema tasub minna kas üksi või sellise kaaslasega, kellel on sama tempo/prioriteedid/soovid. Eriti jube on minu meelest koos mehega shopata. Ühtaegu nii sadistlik kui masohhistlik. :)

    Põhiliselt eksin ma aga Su viimase nõuande vastu. Kuna ma ei poodle tihti, siis on mul tavaks pigem suur hulk asju korraga soetada.

    Omalt poolt lisaksin veel ühe mõtte. Selleks et vältida valede ostude tegemist, võiks võimaluse korral projekti hajutada kahele päevale, millest esimesel käid ainult vaatamas ja mõtteid kogumas. Asjad mis meelde jäävad ja Sind "tagasi kutsuma" hakkavad, tuleb ära osta. :)

    Tore blogi Sul. Avastasin alles hiljuti seda tüüpi blogide maailma. ;)

    Ilusat nädalavahetust, ja tervitused Frankfurdist Maini äärest.

    ReplyDelete
  3. Tänud toetavate sõnade eest! Sellist "kahe päeva projekti"- praktiseerin isegi, sest tasub osta ainult ese, millele ka veel õhtul kodus mõtled.

    ReplyDelete
  4. Ainult üks asi korraga? Minu jaoks väga raske praktiseerida, kahe lapse kõrvalt ei saa nii palju välja, et terve garderoob kokku saada.
    Tegelikult olen suur internetishoppaja, kahjuks proovida ei saa, aga kui asi ei sobi, siis saab alati maha müüa. Ja mis peamine, hoiab kõvasti aega kokku!

    ReplyDelete