Sunday, December 18, 2011

Iris Apfel

Iris Apfel on parimas mõttes terve oma eluga inspireeriv persoon, mille "kaasnähtusena" on temast loodud ka stiiliikoon ja seda just eas, kus seda tavaliselt (kahjuks!) enam ei tehta. Olles praegu 90 aastane, "avastati" tema eklektiline riietumine ja tõsteti ikooni staatusesse, alles hiljuti. Mitte et seda poleks märgatud, kuid teda peeti lihtsalt egotsentrikuks kui mitte öelda kergelt hulluks. Just praegu käib ta pidamas loenguid stilistikast ja riietumisest, mis tõestab, et stiilil pole (ealisi vm) piire.

Iris Apfel on eelkõige tuntud tekstiilitöösturina, juhtides üle 40 aasta oma abikaasaga firmat nimega Old World Weaver, mis toodab interjööritekstiile  ning selle tegevuse suht loomulik kaasprodukt oli ka sisekujunduste tegemine (sh Valgele Majale 9 erineva presidendi valitsemise jooksul). Praegu, pärast oma firma mahamüümist aastal 1992, tegelevad nad abikaasaga filantroopidena, lisaks peab Iris loenguid ja juhib kuraatorina oma väga populaarse rändnäituse korraldamist. 

Tekstiilitöösturina ringi rännates nn kolmanda maailma riikides kogus Iris endale märkimisväärse aksessuaaride kogu, mis ongi tema ekstsentrilise stiili märksõna (lisaks tohututele prilliraamidele). Shopingut peab ta enda hasartseks hobiks, miksides kokku kõrgmoodi kaltsukakaubaga põlgamata ära sealjuures odavaid plastmassehteid. Riietumine on talle eelkõige mäng, mille nauditavaim osa on protsess ja lõpptulemus üllatus talle endalegi.

Irisest võiks kirjutada lõputult (ja seda on tehtudki) ning tegelikult teeksin seda hoopis lähtuvalt ta väljaütlemistest, mitte niivõrd riietusest, kuid seda materjali leiab armas lugeja  soovi korral isegi nii Youtoubist intervjuude näol kui mujalt netist.
 
See, kas Iris Apfeli stiil meeldib või mitte, ei oma üldse tähtsust. Oluline on hoopis julgus jääda iseendaks väljategemata ülejäänud maailma arvamusest ning nautida elu just sellise huumorimeele ja südamlikkusega nagu Iris seda teeb ning see on just see, mida meil on temalt õppida ning ilmselt ka tema elu sõnum. Milline on Sinu elu sõnum?

Mõnusat jõuluaega ja leidke aega mõtiskleda enda elu sõnumi üle!

No comments:

Post a Comment