Tuesday, May 4, 2010

Riiete miinimumprogramm

Kui palju peaks meie garderoob sisaldama rõivaid, et tulla toime igas elus ettetulevas situatsioonis? Ilmselt on see inimeseti erinev ja sõltub konkreetsest elustiilist ning oma vajaduste kaardistamisest, millest olen juba varem siin kirjutanud, kuid eile Helsingi Akateemilisest Kirjakauppast soetatud Harper's Bazaari raamatu "Great Style" väitel on miinimumnimekiri järgmine:

4 sviitrit (2 tööl käimiseks ja 2 vabaks ajaks)
7 T-särki (pikkade ja lühikeste varrukatega, polo-kaelusega jne)
4 mantlit ja jakki (1 elegantne mantel, 1 sportlik paksem jope, trench ja 1day-do-night jakk)
2 topi iga seeliku ja püksipaari juurde (üks elegantsem ja teine casual)
4 paari pükse ja samapalju seelikuid (2 nii kontori kui ka erinevate ürituste tarbeks ning 2 nö vabamas vormis)
1 kostüüm (sobilik igaks hooajaks, niiet saad kanda tervikuna kui ka osade kaupa)
5 kleiti (2 päevaks, 1 lühike kokteilikas, 1 pikk nö formaalsem ja 1 erilisem õhtukleit)
4 paari teksaseid (1 sirge ametlikum paar, 1 vabam paar, 1 lühema säärepikkusega madalate jalanõudega kandmiseks ja 1 pikem kõrgete kontsadega)

Minu meelest kajastab see nimekiri suurlinliku kontorinaise vajadusi ja nt ei sobi kunstnikule või maal töötavale-elavale inimesele. Seetõttu ei saa selliseid konkreetseid nimekirju väga üksühele võtta, kuigi mingi tõde siin on.  Samuti on juba klimaatiliselt  vajadused erinevad - meie kliimavöötmes on ainuüksi pealisriideid päris palju vaja, et ellu jääda. Vajadused on ikkagi eelkõige tarvis kohaldada konkreetsele inimesele ja tema reaalsusele.

Mis puutub hooajalistesse vajadustesse, siis Eestis suveriietesse investeerimine end eriti ära ei tasu - endagi puhul avastan pidevalt suve lõppedes, et pole mõnda värskelt soetatud kleiti-seelikut kas üldse mitte selga saanud või heal juhul paar korda. Praegugi - juba maikuu ning villane kampsun, teksad ja trench on igapäevased kaaslased. Sama on suvekingadega, eriti pidulikumatega - mõnda paari vähemalt eelmine aasta jalga ei saanudki, enne lõppes suvi. Ahvatlev on küll kaupluses kõiki neid lendlevaid ja paljastavaid rõivaid vaadata ja ennast kujutleda kuumal suvepäeval seda ilu kandmas, kuid paraku meil on sellised päevad ühe käe sõrmedel loetavad. Teine teema on, kui elad soojas kliimas - siis hunniku villaste sviitrite ja paksude jopedega just midagi peale hakata pole.

Ilmselt võib eelpool toodud nimekirja võtta aluseks ja selle kohandada vastavalt personaalsele elustiilile ning siis vaadata üle isiklik rõivavaru ja teha täiendusi vastavalt oma reaalsetele vajadustele, sest kas ühe tavalise eestlase garderoobis on vaja nt 2-te õhtukleiti? Võib, kuid see pole kindlasti prioriteet.

Pilt siit committogrow.com/test/express-clothing-store.htm

2 comments:

  1. Alguses tundus olevat pikk nimekiri aga tegelikult on enamusel ju need riideesemed olemas. Minu lemmikuks on kleidid, neid saa vist kunagi küllalt.

    ReplyDelete
  2. Kleidi kui superriietuseseme headuse avastasin isegi alles hiljuti. Kleiti on äärmiselt kerge kanda - kunagi ei pea mõtlema, mida panna alla- või ülespoole. Suvi ilma kleidita on pea mõeldamatu. Kleite (eriti päevakleite) võiks olla siiski rohkem kui siin nimekirjas.

    ReplyDelete