Friday, April 22, 2011

Värvid Sinu elus

Ma olen siiani "mööda hiilinud" ühest olulisest teemast stilistika ja riietumise juures - nimelt värvidest. Põhjuseks see, et ma teen ise alateadlike valikuid nii enda kui teiste juures andmata asjale nö teaduslikku alust, kuid ka see on täiesti olemas. Värvid jagunevad baas- ning aktsentvärvideks.

Põhivärvid loovad baasi teistele värvidele ja lubavad neil nö elama hakata. Kõige aluseks aga on neutraalvärvid ehk puhas must,valge ja hall ning erinevad mahedad toonid.

Neutraalvärvid jagunevad vastavalt soojadeks ja külmadeks, sõltuvalt alatoonist. 

Neutraalsed – mahedad ning puhas must ja valge (hallid), on segu külmadest ja soojadest, ei muuda kõrvalasuva värvi tugevust, aga vastupidi võib juhtuda.

Soojad varjundid:
vandel, munakoor, beež, helepruun pruun, ooker, šokolaad, kaamel, oliiv, punase või pruuni varjundiga must

Külmad varjundid:
valge, tuhakarva, suitsukarva, hall, tumehall, veinipunane, süsi, kivikarva, sinakasroheline, sinakasmust, tumesinine

Aktsent-värvid annavad garderoobi vaheldusrikkust ning loovad meeleolu. Samuti on värvidel ka psühholoogiline pool ning nad edastavad sõnumeid.

Soojad aktsendid:
soe kollane, avokaado, oranž, sarlakpunane, kollakasoranž, sügavpunane, lõhe
Külmad aktsendid:
laim, türkiis, smaragd, eresinine, punane aniliin, fuksia, erkroosa

Seda, kas oled külm või soe toon, on väga lihtne teha kindlaks vana hea peegli testiga pannes näo juurde vaheldumisi külmi ja sooje toone ning vaadates, kas nägu lööb särama või mitte. Värv peegeldub alt üles. See võib heita kas sobivaid toone või tumedaid toone, sõltuvalt sellest, kuidas värv ja nahatoon omavahel segunevad.

Kui teate, millised värvid sobivad, vähendage seda 6-7 meeldivaima värvini. See teeb edaspidise segamise ja sobitamise lihtsamaks. Samuti on rahakotisõbralikum ja vähem aeganõudev viis. Pidage  oma põhiriietuses kinni 2-st neutraalsemast värvist ning siis lisage aktsent-värvidega lõbusust. Ärge ostke kunagi ühtki eset lihtsalt meeldiva värvi pärast kui see teile üldse ei sobi.

Lõbusaid värvilisi munapühi!

2 comments:

  1. K U I ilus see värvidegamma ikka on!!!Ma kohe ei tea,kus kasutada seda kaunidust oma korteris,et see kogu aeg silma all oleks ja samas ei häiriks!

    ReplyDelete
  2. Lahe jah, ise kasutaks vahest sellise raamitud suure pildina, kuid kindlasti on ka teisi variante. Ülejäänu võiks olla sellisel juhul hästi rahulik, muidu ei pääse mõjule ja hakkab mõjuma närviliselt.

    ReplyDelete