Thursday, August 26, 2010

Pirn ehk kolmnurkne kehatüüp

Tulles vastu oma ühe lugeja soovile, kirjutan järgmisena pirnikujulisest ehk kolmnurksest kehatüübist, sest minu jaoks pole vahet, millises järjekorras seda teha.

Pirni iseloomustavad täidlased puusad või reied, silmatorkav talje, puusadest kitsamad õlad ja üldse ülakeha, mis võib olla alakehast numbri võrra väiksem. See teeb kaupluses kostüümi ostmise päris keeruliseks, sest püksid-seelik on suurem number kui jakk.

Riietumise kuldreegel on kogu tähelepanu toomine ülakehale ja selle rõhutamine . Jakid ja pluusid peaksid ulatuma puusade laiemast kohast üles- või allapoole, keha ülaosas on hea kihiline riiete kandmine, patšokid (õnneks taas moes) jne.

Ülakeha esile toomiseks on soovitav kasutada laialtavatud kaeluseid, paatkaelust, passet, üldse erinevaid tähelepanutõmbavaid detaile nagu suured kraed, kroogitud ja volditud varrukad (praegu õnneks ka väga tegijad).

Kangastest võiks allpool kasutada kergeid või keskmise raskusega ja minimaalse tekstuuriga materjale: nt villane krepp, peenvillane, siid. Ülaosas on sobivamad kas keskmise raskusega või raskemad ning volüümi lisava tesktuuriga tekstiilid, puuvillane, linane, villased kangad.

Soovitav on valida alati allapool tume ja ülakehale heledam toon.

Lõigetest  on alakehale parim diagonaallõige. Rõiva valikust on hea pikem jakk (3/4) koos lühikese kitsa seelikuga, pikk pooleldi kehasse töödeldud kleit boolerojakiga, kardiganid. Seelikud võiksid olla võimalikult lihtsa joonega ja pehmest kangast, sama käib ka pükste kohta. Parim seeliku pikkus on põlve ümber  ja see kehtib tegelikult kõigi kehatüüpide kohta. Pirnile sobib hästi A-lõikeline seelik.

Võimalusel soovitan vältida teksaseid (kui, siis sirged, tumedad ja ilma silmatorkavate taskudetailideta), liibuvaid kitsa varrukaga pluuse ja toppe, kaela tagant läbi käivaid paelu ja raglaanvarrukat, ilma varrukateta toppe, ampiirlõiget, pahkluurihmaga või pealt T-rihmaga kingi. 
Ehtevaliku puhul on paremad lühemad kaelakeed, prossid õlal,  veidi hapramad ehted. Ka vöö sobib pirnile hästi.

Kotti on soovitav kanda puusadest kõrgemal (üle õla, kaenla all) ning päevaseks valikuks on hea  valik pehmemast materjalist keskmise suurusega kott. Kingadest sobivad kõige paremini kontsaga ovaalselt avatud king.
Teisest küljest võib kõiki neid ettekirjutusi ja reegleid rikkuda ning tuua esile vormid ning teha neist hoopis oma kaubamärk. Tuntuimad pirnitüüpi kehaga on latiinokaunitarid ja nemad juba teavad, kuidas kasutada vormikust enda huvides. Lihtsalt kultuurilistest erinevustest tulenevalt ei pruugi selline üliseksikus sobida igasse elusituatsiooni ja võib tekitada vääriti mõistmist.

Vaata lisaks http://naine24.postimees.ee/3118749/kehatuup-pirn-kuidas-riietuda

Olgem kaunid, nii seest kui väljast!

4 comments:

  1. Aitäh! Vaata, mina jäin nüüd mõtisklema, et kui sa oled niigi number väiksem ülaosast, siis mina täiesti väldin suuri avatud kaeluseid. Tissid - tissid :) Mine ja osta, eks :D Aga kihilise rõivastuse kohal on suured, avatud kaelused ok.
    Kui see kirjeldus läbi lugeda, siis ilmselt on aastad selle töö ära teinud, et hakkad tajuma, mis sulle sobib ja mis mitte. Nt. õnneks ongi mul ainult üks paar tumedaid teksaseid ja rohkem neid mul kapis polegi. Või ehted - ikka minimalistlikud ja võimalikult ehedad ja omanäolised. Ei midagi eriti odavat ja rohket.
    Ei, mulle meeldib, kuidas sa kirjutad. Jään huviga ootama, mida põnevat veel peale kehatüüpide kirjelduste tuleb! ( Sosistan: ära sa ainult pikalt oodata lase... :D )

    ReplyDelete
  2. Tänud pika ja sisuka kommentaari eest!
    Rind on tõesti pirnil tavaliselt väike (õnneks on loodud push-up rinnahoidjad). Väikese rinna ja ülakehaga on erinevate satside-žaboodega pluusid nagu loodud. Praegused trendid soosivad tegelikult väikse ülakehaga naisi igati. Mis siin aga salata - paljud ongi omale suurema rinna ostnud :). Väiksel rinnal aga on ka eelised ja ma ise eelistan seda iga kell tõelisele D-korvile. Juba sportimine on kergem, ära jäävad suurest rinnast tingitud seljavalud ning rõivaid on tegelikult kergem leida. Kõik on elus tasakaalus.
    Tihedama kirjutamisega on see jama, et tunnistan ausalt - laiskus saab võitu tahtest:). Õnneks on temperatuur normaliseerunud ning aju hakkab jälle ideid genereerima, sest vahepeal oli seal täielik kuumapaistetus.

    ReplyDelete
  3. Oeh, lõpuks ometi üks hea eestikeelne ja tundub, et ka täiesti järgitav kehatüübi järgi riietumise postitus. Olen ise ka ilmselt pirn:D (ülevalt 36, alt 40) ja sain su blogist paar head nippi, mida meeles pidada:) Üks küsimus tekkis aga ka: nimelt kirjutasid, et ka vöö sobib pirnile hästi. Kas mõtlesid vööd puusal või keskkohas (ise kannan vahel lohmakamate pluusidega vööd rinna all, et seda omaarust esile tõsta ning keskkohta rõhutada, kuid äkki teeb selline valik mulle hoopis karuteene)?
    Igal juhul, väga hea blogi ning soovin ainult edu:)

    ReplyDelete
  4. Tänan Madmoiselle! Ma siiski mõtlesin vööd keskkohal, kuid mitte väga tugevalt kinnipitsitatult, pigem veidi lõdvemalt. Seda rinnaalust vööd peaks nägema, siis saab öelda, kas jah või ei. Nt ampiirlõiget ma väga ei soovitaks (teeb puusad veel laiemaks).

    ReplyDelete