Tuesday, June 8, 2010

Erinevad moestiilid

Meie rõivad esindavad meie mõttemaailma ja iseloomu rohkem kui me ise tihti arvata oskame. Välimus annab päris palju infot välismaailmale (80% suhtlust on mitteverbaalne ning kindel osa sellest on lisaks žestidele ja miimikale ka meie välimusel) ja seepärast võiks ennetada endast vääriti arvamusi kujundades oma välimuse vastavalt sellele, millist sõnumit me endast välismaailma edastame.

Millised on enim levinud stiilid ja palju neid on? Erinevaid stiile on nt Harper's Bazaari arvates 7, kuigi Susannah ja Trinny pakuvad välja 12 ja vastavalt erinevate stilistika raamatute nägemusele varieeruvalt 6-10. Võtan selle sissekande aluseks selle 7-se süsteemi ning kirjeldan  neid. Laias plaanis on vastavalt stiiliikoonidele need järgmised: klassikaline, sekspomm, boheem ehk romantiline, daam, mässaja ehk dramaatiline, minimalist ehk naturaalne ja eklektik ehk loominguline.

Klassikaline - see naine eelistab baasriietust (jakid, T-särgid, valgeid särke, kostüüme ning viikareid) ja näeb välja sundimatult šhikk väikeste detailidega. Väldib trendide järgi jooksmist ning kasutab oma riietuses põhiliselt valget, halli, musta, tumesinist ja khakit .
 
Sekspomm: seks on selle naise mantra - mõelge Elizabeth Taylorile, Sophia Lorenile või Jennifer Lopezile ehk kurvidele, sügavatele dekolteedele, keha järgivatele riietele. Riided just palju kujutlusvõimele ruumi ei jäta.
 
Boheem: tõelise vaba hinge manifestatsioon. Riietuses on palju etnohõngu, oskus segada vintage'i uuega, kombineerida erinevaid tekstuure ja mustreid, kihilist rõivastust ja palju ehteid.
 
Daam: väljanägemine on parimas mõttes vana-aegne (a'la Grace Kelly) olles ühtlasi naiselik jäädes samas mitteflirtivaks. Daam demonstreerib ainult ühte oma kehatsooni korraga, kasutab klassikalisi värvitoone ja kõrgkvaliteetseid materjale.
 
Mässaja: see naine võtab esimesena kasutusele uued trendid (pigem ise neid luues), eksperimenteerib oma välimusega, kasutab julgelt värve ning balanseerib hea maitse piiril. Kindel esindaja on Madonna. Stiil  on väga enesekindlatele ja julgetele natuuridele.

Minimalist: sirged, lihtsad lõiked toon-toonis värvidega. Parim sõber on must värv, riided järgivad keha, olemata samal ajal üliseksikad. Nt Angelina Jolie või Victoria Becham.

Eklektik: lühidalt öeldes on tegemist moega lõbutsejaga. Tugevad värvid ja esmapilgul täiesti sobimatud riietusesemed kõige uskumatumates kombinatsioonides. Enda liiga tõsiselt võtmine ja nö turvaliste valikute tegemine on välistatud. See stiil on julgetele, sest välimus juba kahe silma vahele ei jää. Nt Gwen Stefani või Vivienne Westwood.
 
Tegelikus elus on need stiilid omavahel tihti segunenud ja on keeruline teha kindlaks, milline on üks või teine ja nende tundmaõppimine nõuab päris suurt tööd. Teadmata veel, kes sa täpselt oled, on põnev mängida vastavalt hetkemeeleolule erineval päeval erinevat rolli ja tunnetada, kuidas üks või teine "kest" nö sobib. Teisest küljest teeb elu ja valikud lihtsamaks teadmine, kes sa oled ja kuidas sellest maailmale teada annad.

Julget katsetamist ja enda stiili leidmist!

2 comments: