Friday, May 14, 2010

Mehelikkus, naiselikkus ja stiilsus


Olles ise hetkel läbimas elus äärmiselt keerulist etappi, arvasin, et ma võin seda jagada ka maailmaga. Nimelt on mu elus toimuv pannud mind sügavamalt mõtisklema naise ja mehe rolli üle ühiskonnas ning vaadates ringi kasvõi rõivakauplustes (eriti noorteosakondades), paneb mind muret tundma sealse rõivavaliku sõnum ja see on - sootus. Nii tulevastele naistele kui meestele pakutakse samasid rõivaid - dressipluusid, teksad, t-särgid ja mis kõige hämmastavam - need ei erine isegi lõigetelt. Selline sootuse propageerimine aga on minus tekitanud suure küsimuse - nimelt, kuidas me õpime olema eelkõige mees ja naine? Sest soorolli õppimine on meie elu üks suurimaid ülesandeid. Mis veel hullem - oma soo rõhutamine tundub isegi taunimisväärne.

See, mis praegu ühiskonnas on ilmselt kunagi väga konkreetselt paika pandud rõivastuse (naine oli raudselt kleidis-seelikus ja mees ülikonnas) teise äärmusesse laskumine ning omamoodi protest. Iga äärmus aga viib lõpuks krahhini ja seda ma näen juba selgelt ka praeguste noorte käitumises - tüdrukud proovivad olla nagu poisid ja vastupidi.

Tegelikult vastassoo riiete kandmine võib meid näidata just naiselikuma ja mehelikumana: kujutage ette näiteks satsidega pluusis ja kõrvarõngaga piraati või vaadake pilti Marlene Dietrichi mehe ülikonnas - midagi macholikumat ja naiselikumat on raske välja mõelda ning samal ajal ka stiilsemat). Kuid antud kontekstis on tegemist konkreetselt soorolli kesksete riietusesemetega, mitte sootusega ja neid kannab välja stiilipuhtalt ainult enda naiselikkuses või mehelikkuses veendunud persoon. Meheliku naise teeb ülikond ainult mehelikumaks - antud juhul ma näiteid ausalt öeldes ei tooks.

Meis kõigis on peidus naiselik ja mehelik pool ning meie suurim ülesanne on need pooled viia maailmas harmooniasse.

Mis on minu tänase sissekande mõte? Eelkõige see, et õppigem olema naine ja mees ning väljendagem seda ka oma riietega. Noortele võin soovitada proovida neid sootuid rõivaid muutma kasvõi lisanditega naiselikemks ja mehelikemaks. Ainult soengust või riietusest on muidugi vähe, kui sisemus seda ei toeta, kuid kuskilt võiks alustada ja siis muutume lõpuks ka ise.

Väike soovitus, mis annab väga häid juhtnööre soorollide õppimisel - lugege A.Nekrassovi raamatut "Mees ja naine".

Õppigem olema eelkõige naised ja mehed!

6 comments:

  1. Kulla Karmen, su suhtumine moodi on vanamoodne :)

    Ja su üleskutse kõlab nagu: Õppigem eelkõige olema p*ts ja m*nn!

    ReplyDelete
  2. Eelmise kommi anonüümsel autoril on õigus: "Õppigem eelkõige olema mehed & naised" kõlab täpselt nagu "õppigem eelkõige olema pärisorjad". Kui inimkond on lõpuks ometi väljumas soorollide orjusest, jõudmas lihtsalt inimeseksoleku ajastusse, välja ahistavast meheks-naiseks oleku ajastust, tuleb keegi & soovitab kella tagasi keerata ning taas vabatahtlikult ahelaid kandma hakata.

    Aga noh, mis ma veendunud passeistiga ikka vaidlen:) Võtke seda kommi kui juhuslikku prääksatust:)

    ReplyDelete
  3. Küsimus ei ole orjuses, vaid vastupidi vabaduses - orjuse oleme juba läbi teinud.

    Esimesele anonüümsele võin vastata, et eks me näeme maailma oma arengu tasemel ja nii nagu täpselt tahame. Armastust su ellu!

    Kui mees ja naine olemine on pärisorjus, siis me ju võiksime siia ilma sündida tigudena, aga mingil imelikul põhjusel oleme naised ja mehed. Olla naine ja mees on pigem õigus olla just see, kellena ma siia ilma sündisin ja olla seda uhkusega.

    Päris huvitav, et mu väike sissekanne kedagi valusalt puudutas. Huvitav miks?

    ReplyDelete
  4. Tahtsin lisada, et naise ja mehe roll ei ole paljunemine, vaid arenemine ja seda just paarina ning kõikidel tasemetel.
    Olla naine ei tähenda olla koduperenaine põllega (see on lihtsalt stereotüüpse mõtlemise näide, mitte perenaise solvang - viimane on vägagi austustvääriv valik), vaid olla iseseisev, armastav ja maailma loov oma naiseliku energiga.

    ReplyDelete
  5. "Kui mees ja naine olemine on pärisorjus, siis me ju võiksime siia ilma sündida tigudena, aga mingil imelikul põhjusel oleme naised ja mehed."

    Ja veel imelikumal põhjusel oleme eelkõige INIMESED.

    Mis asi see "naiselik energia" veel on?

    ReplyDelete
  6. To anonymous:
    Eelkõige oleme me mehed ja naised ning alles siis inimesed. Samuti oleme me võrdsed ja kellegi allutamine ning halvustamine vastavalt soorollile peaks olema välistatud. Paraku see nii ei ole - kasvõi eesti meeste halb tervis kajastab nende halvustamist läbi liigsete ühiskonna ja naiste poolt pealesurutud ootuste, mis viib alkoholismi ja muude eneshävituslike tegudeni. See kõik on väga lai ja pikk teema, mida siin lahkama ei hakkaks.

    Naiselik ja mehelik energia (hiinas yin ja yan) on energia, millest koosneb tegelikult terve maailm, kuid mille tasakaalu rikkumine viib suurte isiklike ja ühiskondlike probleemideni. Paraku meile koolis või vanemate poolt ei õpetata elu toimimise seadusi, vaid suuresti kasutut faktimaterjali ning sellest kasvavadki haiged suhted ning hingeliselt surnud robotid.
    Üks ilmne põhjus ongi see mõistuse liigne tähtsustamine (mida ka koolid usinalt süvendavad) ning südame hääle mahasurumine.

    Ma ei tea, kui vana sa oled, sest mina olen nende arusaamade tegeliku olemuseni jõudnud läbi isiklike valulike kogemuste ja see on nõudnud minult päris pikka õppe- ja küpsusperioodi läbi pimeduse kobades ning ennast valusalt erinevate elunurkade vastu ära lüües. Õppimine kestab jätkuvalt, sest elu ei saa kunagi "valmis".

    Mis puutub moodi, siis mood peegeldab otseselt meie ühiskondlikke arusaamu ning arenguid nagu meie välimus sisemisi uskumusi.

    ReplyDelete